BERCUTI PANJANG

Rabu, 27 Julai 2011

Salam semua..
Tinggal berapa hari je lagi, kita semua umat islam akan menyambut bulan puasa. Bagi yg baru berkahwin tu, mesti rasa tak sabar nak sambut bulan puasa ni kan.. Yelah, first time berpuasa bersama suami dan keluarga baru.. begitu juga Zil. kpd yg PJJ (perkahwinan jarak jauh) mesti rasa sedih sebab tidak dpt berbuka puasa bersama suami setiap hari. begitu juga dengan zil yg PJJ ni..

Sedih bila fikirkan suami kita nak berbuka sorang2, nak sahur sorang2.. lainlah kalau suami kita tinggal ngan family dia.. Mcm Zil, suami tinggal seorang diri dirumah sewa kami.. sedikit sebanyak bila dah jadi isteri mesti automatik teringat pada suami kita yg jauh dimata ni.. teringat cam mana keadaan dia nanti.. Dengan itu, zil telah mengambil keputusan utk bercuti panjang sepanjang bulan Ramadhan ni.. Tp mesti zil tak da duit masa raya nanti kan.. tak pelah. tak da baju raya pun tak pa.. boleh jadikan baju nikah sebagai baju raya kan... yg penting Zil dpt menjalankan tanggungjawab sebagai seorang isteri... yeeee. tak sabar rasanya nak cuti..

Syukur Alhamdulillah, segala kelengkapan perabut dan barangan elektrik di rumah suami telah pun lengkap. senang la nanti utk zil menyediakan makanan berbuka puasa nanti.. Makanan?? alamak, zil ni dahla tak pandai masak.. setiap kali masak mesti kena tengok resepi dulu.. Ni kena cari RESEPI awal2... nanti boleh print sblm cuti.. kihkihkih.. Apa agaknya zil nak masak nanti.. zil kalau nak masak biasanya akan tanya suami dulu. Zil tak boleh nak fikir. tp bila mknn yg encik suami nak, zil tak tahu nak masak macam mana??? resepi pula tiada di tangan.. nak google pun tak boleh nanti.. rumah sewa kami kat Tanjung Malim tu tak ada 3G... hmmm...

cara yg paling baik.. buat satu list mknn yg sedap2.. tunjukkan pada encik suami utk dia approve dulu.. then, printla sebelum bercuti panjang.. tak pun beli buku masakan.. TAPI nak beli buku masakan mahal... nak call mak tanya resepi, mak zil pun tak pandai masak.. kihkihkih.. biasanya kat rumah zil ni, tak pandai2 zil memasak, Zil lagi pandai dari mak zil tau.. mak zil hanya tau masak yang simple2 je.. tula bila raya mak zil suruh zil je yg masak.. mak kata zil masak sedap.. mestilah sedap sebab tengok resepi. kihkihkih... ayah zil pun suka kalau zil yg masak..lagi2 kalau masak sup tulang gear box tu.. suka betul ayah zil.. favourite ayah zil..

Tahun ni zil beraya di rumah mertua. happy ada, sedih pun ada.. happy sebab first time beraya bersama orang baru... sedih sebab dulu beraya di rumah bersama family zil.. selalu raya zil masakkan utk ayah zil. zil buat desert setiap raya, zil buat kek setiap kali raya, zil buat kuih raya setiap raya.. siyes, zil tak pernah beli kuih raya setiap raya.. memang zil suka buat sendiri dan dibantu dengan mak zil. Tapi skrg zil kan bercuti panjang.. nasib baik encik suami ada belikan oven utk zil.. dia tau zil suka membaking.. TAPI oven je ada.. peralatan membaking yg lain tak da.. mcm loyang, penyukat. sib baik mixer pun ada. kalau tak, banyak nak keluarkan duit lagi utk bulan puasa ni.. Oklah. dah banyak zil bebel.. zil nak sambung kerja yg berlambak ni..bos kata kena settlekan sebelum bercuti.

Dikesempatan ini, Zil ingin mengucapkan "SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK" kpd semua umat Islam. Zil ingin memohon maaf jika ada berbuat kesalahan, baik yg tidak sengaja mahupun yg disengajakan. Semoga kita dapat menjalani ibadah puasa dengan khusyuk, diberkati dan dirahmati Allah S.W.T, Insyallah.


3 comments:

Diana @ bilakukatacinta berkata...

isteri mithali ye zill? hmm..baguslah tu..berkorban utk kebahgiaan rumahtangga..tak dpt wit raya..dpt abg pon ok kan?... Cepat2 zill kumpul resepi bynak2..pastu ari2 try menu lain2..musti cik abg excited

~ NANA ~ berkata...

wahhhh bestnye u cuti!!! i pon happy coz maybe fahmy pn akan keje kat kemaman sepanjang bln puasa...hihi

takpe takde gaji pon zil, yg penting ada kat sisi suami kn? da la 1st puasa sama2 sbg suami isteri kn? hehe

slmt berpuasa dear :)

ZiL berkata...

Dee.. insyallah nak penuhkan resepi dalam blogs resepi tu.. hihihihi..

Nana.. bestnya.. u tak yah cuti.. aa.. mesti best tahun ni kan..

 
CINTA WAN - ZIL. Design by Pocket