BUDGET DAN PERSIAPAN RAYA

Selasa, 12 Julai 2011

Puasa pun belum, zil dah fikir nak beraya pula.. hihihi.. ingatkan nak kahwin je perlukan budget dan preparation semua.. nak raya pun sama tau.. 3 minggu lagi nak sambut bulan Ramadhan ni..

Dulu bujang, sekarang ni dah berkahwin.. jadi sambutan raya tahun ni agak berbeza dari tahun yg sblumnya kan.. Tahun ni first time nak sambut bulan Ramadhan dan Hari Raya Aidilfitri bersama suami.. sukaaaaaaa sangat..

Mcm mn persiapan raya kawan2? baju dah buat? Zil belum tempah lagi.. tunggu bila jumpa suami baru nak cari kain.. tp sempat ke nak hantar ke tailor??.. puasa dah ganti??? Zil tentu2 dah.. sebab zil tak da ponteng puasa.. siyes 3 tahun berturut2 zil puasa penuh.. tahun ni insyallah penuh lagi..

Bila bercakap pasal raya ni kan.. duit raya mesti ada kan.. bukan kita yg dapat tapi kita yg kena sediakan duit raya.. bab tu yg tengah pk skrg ni.. mcm dulu singgle hanya sediakan sikit je duit raya.. sekarang ni bila dah kahwin dah ada 2 family jadi duit kena sediakan banyak.. betul tak..

cuba kira..

Duit raya utk mak zil : RM????
Duit raya utk ayah Zil : RM???
Duit raya utk nenek Zil : RM????
Duit raya utk mak mertua : RM???
Duit raya utk abah mertua : RM???
Duit raya utk anak buah zil : RM??? X ???
Duit raya utk anak buah suami : RM??? x ???

Itu baru family kita dan suami.. belum lagi sanak saudara yg datang..

Itu baru budget duit raya.. kuih raya lagi? hiasan rumah lagi mcm langsir ke sofa ke... belum lagi buah tangan utk kedua2 family.. nak bagi apa ya?? ada yg kata bagi je hamper atau baju raya utk kedua family kita...

Bagi yg dah kahwin tu mesti fikir nak raya kat mana tahun ni kan.. Zil nak raya di rumah mak mertua zil di Ipoh.. balik kampung.. bestnyer nak balik kg raya thun ni. ni first time raya nak balik kg.. sebab zil dulu mana ada kg.. hahaha.. zil dulu raya kat KL je... tahun ni mesti rasa seronok...

2 comments:

Diana @ bilakukatacinta berkata...

zill..takutnya bila pk pasal nak raye..huhu... pasal dee takde fixed income..keje sementra nak smbung study balik..semua bulan 8 ni..So, spend utk study jelah..nasib bek semua org tahu dee ni nak study..so, derang memahamilah keadaan dee

~ NANA ~ berkata...

i dah tempah bj raya coz lama2 tkot org xmo amek dh...hihihi

ayoyoyooo! pk pasal duit raya tu rasa tkot pulak...ish mmg byk ni kna spend...

 
CINTA WAN - ZIL. Design by Pocket